Instagram Taktikleri

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır? (2024)

Instagram gibi yaygın kullanılan sosyal medya platformları, kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunabilmek için algoritmalar kurarlar. Bu algoritmalar genellikle kullanıcıların ilgi alanlarına göre içerik sunma üzerine kurulur. Dolayısıyla bu algoritma düzenine bağlı olarak paylaşılan içeriklerin performansları değişiklik gösterir. Algoritmayı iyi tanıyan içerik üreticiler bunun sayesinde Instagram’da daha başarılı olmaktadır. 

Instagram algoritması, gönderilerin bilgilerini, paylaşan hesabı, aktivitenizi ve etkileşimde bulunduklarınıza göre karşınıza çıkaracağı gönderileri seçer. Bunun nedeni, hoşlandığınız içeriklerin daha fazla karşınıza çıkmasını kolaylaştırmaktır. Gönderilere sadece etkileşim bırakmayla değil, aynı zamanda izlenme süresi, tıklamalar gibi farklı etkenler de Instagram tarafından kaydedilir. Böylece, beğeni veya yorum yapmasanız bile uzun süre vakit geçirdiğiniz paylaşım türleri tekrar karşınıza çıkar. 

Instagram algoritması genel olarak hikayelerde, keşfette ve reels bölümünde böyle çalışır. Instagram algoritması tam olarak kimse tarafından detaylıca bilinmediği için, gönderi araçları arasında ufak farklılıklar olabilir. Ancak genel mantık hepsinde aynıdır. Çünkü Instagram’ın esas amacı kullanıcıların uygulamayı kullanırken uzun zaman geçirmesini ve bu zamandan keyif almasını sağlamaktır. 

Tam tersi şekilde, ilgilenmediğiniz gönderilerin de karşınıza tekrar çıkmasını engelleyici bir Instagram algoritması vardır. Karşınıza çıkan belirli içerikleri “ilgilenmiyorum” olarak işaretlerseniz o içerik türünden karşınıza ya daha az ya da hiç çıkmaz. Sonuç olarak, Instagram algoritması kullanıcı dostudur, ancak algoritma hakkında bilgi sahibi olan sayfa sahipleri tarafından da avantaj olarak kullanılabilmektedir. 

Instagram Algoritması Nedir?

Instagram algoritması, kullanıcıların daha çok beğendikleri gönderi tiplerini her kullanıcı için belirleyen ve daha fazla önüne çıkmasını sağlayan bir algoritmadır. Dolayısıyla, kullanıcılar Instagram’daki aktivitelerine bağlı olarak karşılarına nelerin çıkmasını istediklerini isteyerek veya istemeyerek belirlemiş olurlar. 

Instagram algoritması, kullanıcıların daha uzun süre uygulama içerisinde süre harcamasını sağlamak için dizayn edilmiştir. Daha uzun süre Instagram uygulamasında zaman geçiren kullanıcılar daha fazla reklam gönderisine maruz kalırlar. Bu sayede Instagram gösterdiği reklam başına para kazanır. Özetle, algoritmanın temel prensibi Instagram’ın para kazanmasına yönelik çalışır.

Instagram algoritması temel hatlarıyla belirgin özellikler taşıdığı için, sayfa yöneticileri tarafından avantaja çevrilebilir. Kullanıcıların daha çok zaman geçirmesini sağlamak için sayfa yöneticileri son zamanlarda takipçilerine soru yöneltici paylaşımlar yapmayı sıklaştırmışlardır. Soruya cevap verirken daha çok zaman harcayan kullanıcıların yardımıyla ilgili hesap keşfette üste çıkar. 

Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

instagram algoritması nasıl çalışır

Instagram algoritması, kullanıcıların neye etkileşim bıraktığını, paylaşım türünü, paylaşımı kimin yaptığını ve geçirilen süreleri kaydeder. Böylelikle her kullanıcı için bu verileri toplayan platform, kullanıcının önüne çıkacak gönderileri ayarlar. Her kullanıcı için farklı bir keşfet servisi sunan Instagram, benzer ilgi alanlarına sahip hesaplara daha benzer gönderiler sunabilir. 

Bu tip bir algoritmaya bağlı olarak içerik üreticileri ve kullanıcılar belirli ayarlamalarla uygulamadan aldıkları verimi arttırabilirler. Kullanıcılar daha fazla beğendikleri gönderi tiplerinin karşılarına çıkmasını yönlendirebilirken, içerik üreticileri de takipçi kitlelerini bu sayede daha rahat oluştururlar. 

Sonuç olarak, Instagram algoritması kullanıcılara ait birkaç farklı veri tipini baz alarak kişiye özel deneyim sunmayı amaçlayan bir algoritmadır. Bu özellik beğenilen gönderi tiplerini göstermesi bakımından olumlu olsa da bazı durumlarda kısır döngü gibi bir işlev gösterebilir. Bunun nedeni bazı zamanlarda sürekli aynı gönderi tipinin kullanıcıların karşısına çıkmasıdır. 

Instagram Keşfet Algoritması

Instagram keşfet algoritması, keşfet bölümünde tıkladığınız, beğendiğiniz veya zaman geçirdiğiniz gönderilere göre şekillenir. Sizin geçirdiğiniz zamanlar ve bıraktığınız etkileşimler Instagram tarafından kaydedilerek keşfetiniz oluşturulur. Dolayısıyla, her kullanıcının ayrı bir keşfet sekmesi vardır. 

Ancak, diğer sekmelerin aksine, keşfet algoritması en yüksek gönderi çeşitliliği içeren sekmedir. Beğenilen gönderi tipi yine çoğunlukta olsa da yeni tarzlarda gönderiler de Instagram tarafından size sunulur. Böylece kullanıcılar beğendikleri gönderi tarzlarını genişletebilirler. Bu farklı gönderiler her banttan olabilir. Yani, beğendiğiniz gönderilere yakın bir içerik de karşınıza çıkabilir, ilgilendiğiniz alana uzak gönderiler de önünüze düşebilir. 

Instagram Reels Algoritması

Instagram reels algoritması, reels bölümünün özelliklerine bağlı olarak yine aynı genel mantıkla sunulmaktadır. Reels videoları hızlı hızlı geçildiği için, bu sekmede uzun süre geçirilen video içerikleri bir sonraki deneyimlerinizde daha çok önünüze çıkacaktır. Bunun yanında bıraktığınız etkileşimler (beğeni, yorum, kaydetme vs.) de algoritmanın kaydettiği verilerdir. 

Instagram reels algoritması çoğunlukla takip etmediğiniz hesapların gönderilerini görmenizi sağlar. Bu bakımdan içerik üreticileri için takipçi edinme amacıyla reels videolar yoğun olarak kullanılır. Algoritmanın içerik kısmı kullanıcıları eğlendirmeye yararken, içerik üreticileri için sayfalarını büyütmenin kapısını aralar. Bundan dolayı, içerik üreticilerinin sayfalarını büyütmek için reels paylaşımlarını stratejik olarak yapmaları yüksek verim getirmektedir. 

Instagram’da öne çıkmak için algoritmayı çözmenize gerek yok. Instagram kombo paketleri ile hesabınızı keşfete çıkartabilirsiniz.

Instagram Hikaye Algoritması

Instagram hikaye algoritması yine geçirilen süre ve etkileşimi baz alarak kullanıcılara hikayeleri göstermektedir. Hikaye algoritmasının bu bakımdan diğer algoritmalardan çok farkı yoktur. Yine de başka faktörler de hikaye gösterimini etkileyebilmektedir. Bu faktörlerden ilki, hikaye içeriğinin mevzubahis kullanıcıya ne kadar uyduğudur. Kullanıcının tercih ettiği içeriklerden olursa hikayeler önüne düşebilir. 

Başka bir faktör ise kullanılan hashtagler olabilir. Instagram hikaye algoritması hashtag ve konum gibi etiketlerden de etkilenmektedir. Hikaye algoritmasının bunun gibi değişkenlere göre değişmesi bir günlük süre içerisinde gösterilip sonra kaybolmasından kaynaklanır. Sınırlı bir sürede hikayeler aktif olduğu için, kullanıcıya en çok uyan özelliklere bağlı olarak gösterim yapılması hedeflenir. 

Yapılan hesap aramalarına bağlı olarak da Instagram hikaye algoritması size özel bir deneyim sunmayı amaçlayabilir. Spesifik olarak arayıp hikayelerine girdiğiniz kullanıcılara benzer kullanıcılar yine karşınıza çıkabilmektedir. Sonuç olarak, Instagram hikaye algoritması genel hatlarıyla aynı mantıkta ilerlese de sınırlı gösterim süresinden etkilenerek farklı nitelikler taşır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Whatsapp Destek