Discord Neden Kapandı? – En İyi 10 Discord Alternatifi Uygulama
Bilgi Teknolojileri ve İletişime Kurumu’nun internet sitesinde yayınlanan bilgiye göre Discord’a erişim engeli getirildi. Ülkemizde bu sene Twitch, Wattpad, Instagram ve Roblox’a da erişim engeli getirildiğini hatırlatmakta fayda var. Discord’a gelen erişim engelinin arkasında çeşitli taciz ve dolandırıcılık hareketleri bulunmaktadır. Son günlerde kadına yönelik şiddet ve taciz iddiaları Discord uygulaması ile ilişkilendirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Discord uygulamasında bazı suçların işlendiğini işaret etti. Aynı zamanda uygulamaya erişim engeli getirileceğini açıkladı.
Discord Erişim Engeli Sebebi Nedir?
Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği 9 Ekim tarihinde sosyal medya platformu Discord’a erişim engeli getirildiğini açıkladı. Son günlerde ülkemizde gündem olan kadın cinayetleri ile Discord uygulaması arasında bir bağlantı olduğu anlaşıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu bilginin üzerine Discord erişim engeli getirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç; ses, video ve metin üzerinden iletişim kurulabilen Discord platformuna getirilen yasağı X hesabından duyurmuştur. Sayın Tunç şu şekilde açıklamalarda bulundu:
“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce Discord isimli sosyal medya platformuna 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8/1 maddesinde yer alan ‘çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik’ suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması nedeniyle tüm yayınların içerikten çıkartılarak belirtilen URL adreslerine Türkiye’den erişimin engellenmesi kararı verilmiştir. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlıyız. Toplumsal yapımızın temelini sarsmaya yönelik girişimlere asla müsaade etmeyeceğiz.”
Discord Kapandı Mı veya Kapanacak Mı?
Son olaylardan sonra şu anda ülkemizde Discord kapandı. Discord’un ne zaman açılacağı ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Bakan Tunç sosyal medya üzerinden “Geleceğimizin teminatı gençlerimizi ve çocuklarımızı sosyal medyanın ve internetin suç teşkil eden zararlı yayınlarından korumakta kararlıyız.” şeklinde açıklama yaptı. Bu ve benzeri uygulamalarda son dönemde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri yetkililerin dikkatini çekti. Uygulamanın açılıp açılmayacağı hakkında ise bir bilgi henüz bulunmamaktadır.
Discord Ne Kadar Süre Kapalı Kalacak?
Discord erişim engeli getirildi. Ancak ne kadar süre kapalı kalacak konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, platformun kötüye kullanımını engelleme konusunda adımlar atıldığını belirtmiştir. Aynı zamanda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç suç içerikleri platformdan kalkmadığı sürece yaptırımların uygulanmaya devam edeceğini açıkladı.
En İyi 10 Discord Alternatifi Uygulama
Discord’un engellenmesi ile birlikte ülkemizdeki kullanıcılar en iyi Discord alternatifi uygulamaları araştırmaktadır. Discord erişime kapatılması diğer uygulamaların işine oldukça yaradı. Kullanıcıların faydalanabileceği en iyi 10 Discord alternatifi uygulama şu şekildedir:
- TeamSpeak
- Mumble
- SteamChat
- Skype
- Telegram
- Microsoft Teams
- Slack
- Element
- Flock
- Signal
Yukarıda yer alan Discord alternatifi uygulamaları kullanarak farklı şekillerde iletişim kurabilirsiniz. Aynı zamanda eğer platform değiştirmeyi düşünürseniz bu da sizin için avantajlı olur.
TeamSpeak
Discord alternatifi olarak en başarılı uygulamalardan birisi olan TeamSpeak, birçok özellik sunmaktadır. Düşük ses gecikmesi ile birlikte genel olarak oyuncu ve e-sporcular tarafından kullanılmaktadır. Discord yayınlanmadan önce de çoğu kullanıcı tarafından beğenilerek kullanılan uygulama, kişilerin bir konu üzerinde iletişim kurmalarını sağlamaktadır. AES şifreleme teknolojisi ile birlikte kullanıcıların konuşmaları gizli tutulmaktadır. Arayüz anlamında oldukça kolay bir kullanım sunan TeamSpeak, tarayıcı üzerinden kullanılamaz. Uygulamayı kullanmak için öncelikle indirip kurmanız gerekmektedir.
Mumble
Discord benzeri uygulamalar arasında bulunan Mumble, TeamSpeak gibi tarayıcı üzerinden kullanılmaz. İstemcisini cihazınıza indirmeniz gerekir. Düşük gecikmeli sesli aramalar için oldukça uygundur. Discord ile kıyaslandığında ses kalitesi anlamında büyük bir fark yaratmaktadır. Android, iOS, Windows, MacOS ve Linux işletim sistemlerinde kolayca çalışmaktadır. Genel olarak ofis çalışanları tarafından tercih edilmektedir.
Steam Chat
Valve şirketinin mesajlaşma ve sesli sohbet uygulaması Steam Chat, Discord’un alternatif uygulamaları arasında yer almaktadır. Ücretsiz bir şekilde kullanılabilen uygulama ile birlikte metin ve sesli bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Grup sohbetini de desteklediğinden dolayı oyuncular için uygun bir platformdur. Grup bilgilerini yönetme, yeni üye atama ve sohbet bölümünü düzenleme gibi çeşitli özelliklere sahiptir.
Skype
Geçmişte en popüler mesajlaşma ve sesli konuşma uygulamalarından birisi olan Skype, hala daha birçok kullanıcı tarafından beğenilerek kullanılmaktadır. Kullanımı oldukça kolay olan uygulamada sesli ve görüntülü sohbet edebilirsiniz. Bir milyarın üzerinde indirme sayısı bulunan Skype kullanarak yüksek boyutlu dosyalar gönderebilirsiniz.
Telegram
Şifreleme teknolojisini destekleyen Telegram güvenli bir iletişim imkanı sunmaktadır. Discord tarzı uygulamalar içerisinde bulunan Telegram; mesajlaşma, görüntülü ve sesli konuşma ile ön plana çıkmaktadır. Hizmet içerisindeki grup sohbetleri 200.000’e kadar üyeyi desteklemektedir. Arayüz anlamında oldukça basit olan Telegram dünya çapında birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir.
Microsoft Teams
Yazılım sektörünün en büyük şirketlerinden olan Microsoft tarafından kurulan Microsoft Teams, kullanıcıların kolay bir şekilde iletişime kurmasını sağlamaktadır. Genel olarak iş toplulukları ve eğitim kurumları tarafından kullanılmaktadır. Görüntülü konuşmaların yapılması en beğenilen özelliği olsa da mesajlaşarak da iletişim kurabilirsiniz.
Slack
Gelişmiş bir kullanıcı arayüzü bulunan Slack’te, Discord’da olduğu gibi kanal desteği bulunmaktadır. Proje bazlı kanal oluşturma imkanı sayesinde birçok kullanıcı tarafından beğenilerek kullanılmaktadır. Örnek olarak bir proje üzerinde çalışıyorsanız proje özelinde bir kanal oluşturabilirsiniz. Windows, Mac, Android, iOS ve Linux işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Kullanımı ücretsizdir. Discord benzeri uygulamalar arasında en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır.
Element
Element, uçtan uca şifreleme sistemi ile birlikte kullanıcılarına güvenli bir iletişim imkanı sunmaktadır. Uygulamayı kullanarak mesaj, video, fotoğraf ve dosya gönderebilirsiniz. Neredeyse bütün işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Discord alternatifi uygulamalar arasında yer alabilecek bir kalitededir.
Flock
Flock, genel olarak işyerleri ve ofislerde kullanılmaktadır. İletişim ve yönetim araçlarına odaklanmaktadır. Discord gibi kanal şeklinde bir iletişim sunmaktadır. Bu şekilde işyerindeki verimliliği arttırabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan Flock, gelişmiş özelliklerini uygun fiyatlandırmalarla kullanıcılara sunmaktadır. Uygulama içerisinde bulunan yapılacaklar listesi ya da çeşitli araçları kullanarak iş akışını düzenli hale getirebilirsiniz.
Signal
Signal kullanıcılarının mesajlaşma ve aramalarını şifreleme sistemi ile koruyan ve gizliliğe önem veren bir platformdur. Uygulama içerisinde bireysel sohbetlerin yanı sıra grup sohbetleri de yapılır. Görüntülü ve sesli iletişim kurma imkanı da bulunmaktadır. Signal, Discord gibi programlara kıyasla çok daha fazla gizlilik odaklıdır. Fiyatlandırma politikası olarak kullanıcılardan herhangi bir ücret istememektedir.