Instagram Taktikleri

 Instagram Ne Zaman Türkiye’ye Geldi?

Günümüzün en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından olan Instagram, 2010 yılının Ekim ayında Kevin Systrom tarafından kuruldu. İlk olarak sadece iOS işletim sisteminde çalışabilen Instagram, daha sonraları Android için de geliştirildi. Tam olarak Instagram Türkiye’ye ne zaman geldi tarihi vermek zordur. Ancak yıl olarak tarihi vermek mümkündür; Dünya genelinde hızla popülerlik kazanan platform, 2011 yılından itibaren Türkiye’de de kullanılmaya başlanmıştır. Facebook tarafından 2012 yılında satın alındıktan sonra tüm kitlelere daha rahat bir şekilde erişmeye başladı. Böylece Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de çok hızlı bir yükseliş gösterdi. 

Ülkemiz, Instagram için çok önemli yer tutan ülkelerden biridir. Instagram’ın Türkiye’de 58 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olduğu düşünülmektedir. Bu kullanıcı sayısıyla Türkiye, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Endonezya’nın ardından Instagram kullanıcı sayısında dünyada 4. sıraya yerleşti. Bu durum, Instagram’ın Türkiye pazarında ne kadar etkili rol oynadığını göstermektedir.

Instagram Ne Zaman Çıktı?

Instagramı kimler kurdu

2009 yılında, 27 yaşında bir Stanford mezunu olan Kevin Systrom, NextStop isimli yolculuk önerisi sunan bir filiz şirkette çalışıyordu. Systrom daha öncesinde Google’da görev alıyordu. Bilgisayar bilimlerinde herhangi bir resmi derecesi olmayan Systrom, NextStop’ta çalışırken geceleri ve hafta sonları kodlama öğrendi. Bu çaba sonunda Burbn isimli bir prototip uygulama kurdu. Burbn, kullanıcılara lokasyonlara varış bildirme, plan ve fotoğraf paylaşma imkanları sunuyordu. O zamanlar lokasyon bazlı bildirim uygulamaları çok sık kullanılmasına rağmen, Burbn özgün bir uygulama olarak göze çarpıyordu. 

Daha sonra Systrom 2010 yılında Silikon Vadisi’nde bir girişim olan Hunch partisine katıldı. Bu partide Baseline Ventures ve Andreessen Horowitz isimli şirketlerden iki risk sermayedarı ile tanıştı. Systrom bu insanlara kendi uygulamasını tanıttıktan sonra ilgilerini çekmeyi başardı ve daha sonrasında görüşmek için randevu ayarladı. Bu randevudan sonra Systrom işinden ayrıldı ve tamamen Burbn’a odaklandı. İki hafta içinde Baseline Ventures ve Andreessen Horowitz’den girişimi genişletmek için yaklaşık 500 bin dolar sermaye elde etti. 

Bu sermayeyle birlikte ekibini genişleten Systrom, uygulamayı dönüştürmeye başladı. Sadece mobil aygıtlarla çekilmiş fotoğrafları yayınlamayı hedeflediler. Bu fotoğraflara yorum yapma ve beğenme fonksiyonunu programa eklediler. Bildiğimiz ismiyle Instagram ne zaman çıktı diye baktığımızda, tarihler 2010 yılının Ekim ayını işaret etmektedir. Bu minimalist yaklaşımla birlikte uygulama 6 Ekim 2010 yılında piyasaya sürüldü ve yayınlanışının ilk gününden itibaren çok hızlı bir yükseliş gösterdi. Daha sonra güncellemelerle ve yeni fonksiyonlarla günümüzde bildiğimiz Instagram halini aldı. 

Instagram’ı Kimler Kurdu?

Baseline Ventures ve Andreessen Horowitz şirketlerinden sermaye elde ettikten sonra Stanford’dan eski bir arkadaşı olan Mike Krieger ile yola çıkan Kevin Systrom, Instagram’ın kuruluşunda en etkin rol alan kişilerdir. İkili, uygulamayı sadeleştirme fikriyle birlikte tüm kullanıcı tiplerine hitap etmeyi başararak özgün ve çekici bir uygulama oluşturdu. Arkalarında ufak bir ekiple çalışmaları yürüten bu iki girişimci, Instagram’ı kimler kurdu sorusunun cevabıdır. 

Küçük bir uygulama fikriyle ve farklı bir isimle piyasada rol almayı hedefleyen Systrom, daha sonra Mike Krieger ve sermaye yardımıyla birlikte minimalist düşünceyi Instagram’a yansıtmış, yeni bir isim ve fikir sunabilmiştir. Günümüzde de her an Instagram’a yeni özellikler gelmektedir. Böylece uygulama her daim güncel kalabilmektedir. 2010 yılından bu yana Instagram, doğru zamanda bulunan fikirlerin ve elde edilen desteklerin ne kadar hızlı bir yükselişe yol açabileceğini gösteren belki de en etkili uygulamadır. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Whatsapp Destek